Eko-Zdun Jarosław Truszkowski
Piece wykonane metodą Kuzniecowa.
Członek Cechu Zdunów Polskich.

Ekologiczne piece Kuzniecowa

Dlaczego ta metoda? Jest wydajna, ekologiczna i oszczędna. Poza tym piec tego typu tworzy niepowtarzalny klimat. Warto w tym miejscu zobrazować na czym polega idea Rosjanina Igora Kuzniecowa. Technologia oparta jest na systemie Swobodnego Ruchu Gazów i polega na wykorzystaniu naturalnych właściwości gazów oraz oddzieleniu zimnych gazów balastowych od ciepłych które można dopalić. Zimne gazy kierowane są do komina, gdy ciepłe są dopalane. Drewno używane do palenia w piecu, w głównej mierze składa się z gazów i właśnie sztuką jest by ten potencjał wykorzystać. Cieplejsze gazy idą do góry, zimniejsze opadają na dół.

Piec Kuzniecowa umożliwia swobodny ruch gazów i podczas spalania można maksymalnie drewno wykorzystać. Warto też dodać, że budowa takiego pieca jest bardzo elastyczna projektowo. Nie ma żadnych ograniczeń w wielkości oraz kształtu. Piece mogą zarówno ogrzewać dom parterowy, szklarnię czy kościół. Do jego budowy można użyć cegieł lub kafli. W Polsce tą metodą buduje się piecokominki, trzony kuchenne oraz sauny. Piec ma przeszklone drzwi i służy do ogrzewana domu. Jest też wyposażony w piekarnik chlebowy. Można w nim montować wymiennik ciepła, służący do podgrzewania wody. Zaprojektowany jest tak, by rozpalać w nim tylko raz na dobę, a w przypadku silnych mrozów można go rozpalić drugi raz (rano i wieczorem).